dimecres, 11 de gener del 2012

Creixement vs Desenvolupament

No he pogut estar més de 10 minuts davant la televisió, mentre el ministre d'Hisenda, un tipet raro (per no definir-lo d'altra forma) parlava d'això que diu ell "crecimiento económico". I no parava de repetir-ho sense para, que si debemos recuperar la senda del crecimiento, que si estas medidas son dolorosas pero necesarias, i coses d'eixe estil.

Quanta angoixa i se'm venia al cap la següent reflexió: quin futur més negre ens espera (a tots) si continuem apelant a eixe concepte anacrònic i desfasat de creixement econòmic per tal de defensar altre concepte actualment en estat de crisi i amb importants posibilitats de quedar desfasat: estat del benestar.

En contraposició d'eixe concepte de creixement econòmic, a mi m'agrada més el de desenvolupament econòmic, encara que la paraula "desenvolupament" pot anar acompanyada d'altres conceptes (com social, sostenible, etc.) que tots posats en comú ens aporten un nou model allunyat del de creixement (un concepte que darrere porta implícits altres conceptes com l'especulació, la desigualtat, la precarietat dels més desfavorits, i un llarg etcètera).

Alguns també parlen d'un altre concepte o model i l'anomenen decreixement, però pot ser massa utòpic parlar ara d'ell, quan la majoria absoluta (ací i allà, i en tots els llocs) del PP ens està inoculant de les velles receptes del neoliberalisme.

Fins l'altra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada